Komposittbruer: En bærekraftig løsning uten risiko for mikroplast
Noe av det vi får ofte spørsmål om er om komposittbruer vil avgi mikroplast ut i naturen?
Det korte svaret er nei. Komposittmaterialet som benyttes i bruer er av typen herdeplast som ikke enkelt oppløses til mikroplast ved UV-nedbryting slik som typiske smelteplaster. Kompositten er også beskyttet med et topplag maling – både med tanke på bestandighet mot UV-stråler og estetikk.
Videre skapes mikroplast, dvs. plastpartikler mellom 0,001 og 5 millimeter, gjennom mekanisk nedbrytning. Dette skjer i hovedsak gjennom nedbryting av myke plaster som emballasje kastet i naturen, kosmetikk, vasking av klær (har du f.eks. en genser i polyester?), slitasje på bildekk m.m. Komposittbruene er på sin side beskyttet av et slitelag i kjørebanen som gjør at kompositten ikke får direkte mekanisk slitasje.
Visste du at bildekk faktisk er primærkilden til mikroplast i naturen i Norge? Det er derfor ikke komposittbruene som er utfordringen rundt mikroplast, men trafikken som går på de.
Våre bruer produseres med en skumkjerne av 100 % resirkulerte plastflasker. Når bruen totalt sett består av ca. 86% skumkjerne, så vil en derimot heller kunne si at komposittbruer er en ypperlig måte å fange mikroplaster på, dvs. å hindre plastflasker i å bli til mikroplast ute i naturen. Pant alt – alltid 😉
«Plastbruer» er nok et litt skummelt begrep for mange med tanke på miljø og mikroplaster, men dette handler som omtalt over mer om uvitenhet. Våre komposittbruer oppnår ca. halve CO2 utslippet i forhold til en betongbru, har ca. 1/10 av vekten, installeres på få minutter og vil materialmessig være vedlikeholdsfritt. Bruene kan videre relativt enkelt flyttes på og gjenbrukes et annet sted om behovet for bruen ikke lenger skulle være der.
Bruene kan også resirkuleres etter endt levetid ved at skumkjernen (de resirkulerte plastflaskene) kan tas ut og gjenbrukes direkte i en ny bru, og den konstruktive glassfiberen kan resirkuleres og gjenbrukes ved bruk av pyrolyse. Det vil være minst 100 år til dette er nødvendig for våre bruer, så vi kan trygt anta at teknologien rundt resirkulering også har kommet betydelig lengre enn i dag, noe som vil gjøre resirkulering til et foretrukket alternativ.
Komposittbruer er derfor utvilsomt en del av svaret for fremtidens bærekraftige infrastruktur!
Module Solutions & Systems AS (“MSS”) er en innovativ leverandør av bruløsninger i FRP, nanobasert dypstabiliseringsteknologi og spuntløsninger i alternative materialvalg. Løsningene er moderne og fremtidsrettet, tilpasset en infrastruktur bransje i stadig endring med økt fokus på miljø. Vårt fokus er å forsyne markedet med de mest innovative produktene, miljøfokusert og alltid ha sikkerhetsaspektet som førsteprioritet. Dette resulterer i at vi gir våre kunder best mulig LCA og LCC på deres prosjekter.